Hopp om Slussen
Arkitektkontoret Nyréns vinnande förslag från 2004, på vilket vi i framtiden kan få se en skapelse signerad Norman Foster eller Jean Nouvel.
Varje morgon promenerar jag förbi eländet. I skrivande stund är Slussen i så illa skick att den tragiska betongkanelbullen börjar se ut som en sjangserad favelastuga. Lappad och lagad på minsta plätt, asfalt ovanpå gatsten, stora hål i marken, blottade balkar som ska renoveras för att hela härligheten inte ska sjunka ner i Strömmen, Regalskeppet Vasa-style!
Fram till 1 november kommer det nuvarande lagningsbygget pågå. Det finns med andra ord innan dess inget hopp om att trafikkaoset ska avta, eller att en bussresa Tjärhovsplan–Stureplan ska ta mindre än 20 minuter.
Det är med bakgrund av detta glåmiga vardagsproblem, för att inte tala om de mångåriga turerna kring den kommande helrenoveringen, som den här nyheten i dagens DN Kultur kom som ett hoppfullt ljus i tunneln.
I den aktuella tävlingen om Slussens utformning – att alltså bygga något spännande ovanpå Nyréns vinnande förslag från 2004, från vilken trafiklösningen behålls – är alltså världskändisarna tillika stjärnarkitekterna Norman Foster och Jean Nouvel med och bidrar.
Detta är det mest glädjande jag hört i Slussen-utvecklingen sedan de avfärdade katastrofförslaget »Nybyggt bevarande« och den naivt nostalgiska idén om att försöka återskapa den nuvarande karusellen.
Men det är också lite förvånande. I snacket kring Stadsbibliotekets utbyggnad borta vid Odenplan var en av invändningarna att just en tävling inte lockar till sig de världsledande arkitekterna (varför många också menar att slutresultatet där blev ett slags bottenskrapsbyggnad). Här är verkar dock skillnaden vara att endast 18 kontor kom med bidrag (Stadsbiblioteket lockade ju typ 1 500), vilket får en att misstänka att de bjudits in.
Särskilt spännande är att Norman Foster, just nu mest upptagen med att bygga fantasibyggnader och utopiska stadsdelar i Kazakstan och Abu Dhabi, är med och spelar. Slussen är garanterat ett mindre projekt för engelsmannen, men det räcker med att bläddra i portfolion på hans hemsida för att inse att det kan bli något utöver det vanliga, särskilt i vår på spännande arkitektur svältfödda huvudstad.
Nu undrar jag bara: när får vi se förslagen? Det framgick inte av DN:s text.
»Arkitekturen måste få vara diktatorisk. Man kan inte bara springa runt och fråga folk vad de tycker hela tiden.« – Thomas Sandell
0 Kommentarer:
Skicka en kommentar
<< Hem